31 Ocak 2009 Cumartesi

Tarsusa Yeni Maliye Sarayı Yapılacak

Tarsusa Yeni Maliye Sarayı Yapılacak

Kaymakam Dr. Mehmet Gödekmerdan, yaptığı açıklamada mevcut Maliye Sarayında Kızılmurat ve Şehitkerim Vergi Dairelerinin bulunduğunu, ancak iki ayrı katta hizmet veren Vergi Dairelerinin mevcut fiziki yapısıyla ihtiyaca cevap veremediğini söyledi.

Tarsus'ta yeni bir Maliye Sarayı yapılması için çalışmalar hızlandırıldı.

Kaymakam Mehmet Gödekmerdan, yaptığı açıklamada mevcut Maliye Sarayında Kızılmurat ve Şehitkerim Vergi Dairelerinin bulunduğunu, ancak iki ayrı katta hizmet veren Vergi Dairelerinin mevcut fiziki yapısıyla ihtiyaca cevap veremediğini söyledi.
Kaymakam Gödekmerdan, yaklaşık 24 yıl önce yapılan Maliye Sarayının günün ihtiyaçlarına cevap veremez hale geldiğini ve bu nedenle geçtiğimiz yıl Anıt mahallesindeki eski DSİ Başmühendisliğinin bulunduğu yere Maliye Sarayı yapılacağını belirterek, ''Yeni Maliye Sarayı yapımı Bakanlığın 2009 yılı yatırım proğramına alındı. Mersin gelir İdaresi Başkanı Serdar Aksoy ile görüştük. Yeni Maliye sarayı inşaatına biran önce başlanması için ihale aşamasına gelindiğini, projesinin hazır olduğunu söyledi. Biran önce temelinin atılmasını bekliyoruz. Aldığım bilgiye göre ödeneği de hazır olan yeni Maliye Sarayı temeli atıldıktan sonra bir yıl içinde hizmete girer'' şeklinde konuştu.
Maliye Sarayındaki Vergi Daireleri vergi ödemelerinin özellikle son günlerinde kalabalık nedeniyle büyük izdihama neden oluyor.

Tarsus Önemli Telefonlar

TARSUS İÇİN LÜZUMLU TELEFONLAR
Kaymakamlık
6131616
Kaymakamlık Nöbetçi mem.
6139827 - 6139820
Belediye Başkanlığı
6241250
Belediye Santralı
6133688
Garnizon Komutanlığı
6133174
Jandarma Komutanlığı
6133267
Cumhuriyet Başsavcısı
6133650
Cumhuriyet Savcısı
6244257
Cumhuriyet Savcısı
6241038
Polis İmdat
155
Jandarma İmdat
156
İtfaiye Müdürlüğü
6161111
Emniyet Müdürlüğü Santral
6138013 - 6137749 - 6242950
Emniyet Haber Merkezi
155 veya 6241510
Asayiş Nöbetçi Amirliği
6247097
Merkez Karakolu
6222185
Lütfiye Benli Karakolu
6252126
Fevzi Çakmak Karakolu
6244522
Şehit Lütfi Can Karakolu
6138700
Yeni Mahalle Polis Karakolu
6260837
Huzurkent Polis Karakolu
6462701 - 02
Bölge Trafik Amirliği
6242018 - 6244171
Şehiriçi Trafik
6243085
Belediye Zabıta Müdürlüğü
6243492
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
6135253
Nüfus Müdürlüğü
6243245 Fax: 6242754
Müftülük
6140479
Ziraat Müdürlüğü
6241524
İtfaiye Müdürlüğü
6161111
İtfaiye Cetvel Şube
626 81 81
İş Danışma Servisi
180
Elektrik Arıza
186- 6138744
Elektrik Arıza Müdürlüğü
6222136
Birinci Noter
6241617
İkinci Noter
6243981
Üçüncü Noter
6220367
Dördüncü Noter
6220125
Beşinci Noter
6130209
Telekom Müdürlüğü
6131414
Posta Telgraf Müdürlüğü
6132211
TCDD Yolları Müdürlüğü
6241715
İş ve İşçi Bulma Kurumu
6131552
Ekspress Kargo
613 3987- 6145466
Tarsus Kartuş Dolum Merkezi
6140130- 6139679
Kızılmurat Vergi Dairesi
6243943
Şehit Kerim Vergi Dairesi
6244077
Halk Eğitim Merkezi
6130245
Gözen Turizm..THY
6249291-6138882
İHD Tarsus Şubesi
6246461
Tarsus İlçe Seçim Kurulu
6241500
Tarsus Şehir Mezarlığı
6243487

Ticaret ve Sanayi Odası

6135550 - 6135552

30 Ocak 2009 Cuma

Koray - Karanlıktan Korkan Bebekler

Tarsuslu bir yetenek...Koray - Gitme Kal Bu Şehirde

Tarsuslu bir yetenek... Adı Koray Yeşilyurt... Grup Karikatür olarak 21 Şubatta Tarsus Kültür Merkezinde konser verecekler... Tarsuslu olarak ilk destek bizden...

Tarsuslu bir yetenek...

Tarsuslu bir yetenek... Adı Koray Yeşilyurt... Grup Karikatür olarak 21 Şubatta Tarsus Kültür Merkezinde konser verecekler... Tarsuslu olarak ilk destek bizden...

Tarsusun Yöresel Yemekleri

YÖRESEL YEMEKLER

BÖLGEMİZ YEMEKLERİ VE YAPILIŞLARI
LEPE
Malzemeleri: 1 su bardağı bulgur, 1 baş soğan, 4 tane patates, 1 yemek kaşığı katı yağ, 1 kaşık salça, 3 domates ve yeteri kadar tuz, 5 bardak su.
Yapılışı: Patates, domates ve soğan ayrı ayrı doğranır. Bir taraftan da yağ eritilir. Eriyen yağda soğan ile salça kavrulur. Patates ilave edilerek kavrulma işlemine devam edilir. Bir süre sonra domates ilave edilir. 5 bardak su konduktan sonra yeteri kadar tuz atılır. Su kaynamaya bırakılır. Kaynayan hali devam ederken bulgur dökülür. 20-25 dakika pişirilip dinlendirildikten sonra servis yapılır.

TOPALAK ÇORBASI
Malzemeleri: 1 kg bulgur, 150 gr nohut, 500 gr et, 1 tatlı kaşığı karabiber ve kimyon, 2 kaşık salça, 1 baş soğan, 1 miktar kuru nane (2 çorba kaşığı), 2 adet limon, 250 gr irmik, 1 su bardağı un, yeteri kadar tuz.
Yapılışı: Ayıklanmış nohut bir tencere içerisinde haşlanır ve bir miktar karıştırdıktan sonra et ilave edilerek birlikte haşlanması sağlanır. Diğer taraftan genişçe bir kap içerisine bulgur alınır. Bir kaşık salça kıyılmış soğan, kimyon, karabiber ilave edilerek yoğrulur. Biraz yoğrulduktan sonra irmik ve un ilave edilerek hepsi birden yoğrulmaya başlanır. İyice yumuşadıktan sonra fındık büyüklüğünde avunç içerisinde yuvarlanır. Daha önce haşlanan nohut ve et ile hazırlanan topalaklar birlikte kaynatılır. 20 dakika kaynatıldıktan sonra ekşisi ve tuzu atılır. Ateşten indirilir. Yağ ve salçası kuru naneyle tavada eritildikten sonra çorbanın üzerine ilave edilir. Çorba servise hazır hale gelmiştir.

YÜZÜK ÇORBASI

Malzemeleri: Yarım kilo kıyma, 2 baş soğan, l tatlı kaşığı karabiber ve tuz, bir demet maydanoz, 1 yemek kaşığı salça,1 kg un, 250 gr nohut, 3 limon, 1 yemek kaşığı kuru nane, 1 çay bardağı katı yağ, 2 yemek kaşığı biber salçası, yeteri kadar su ve tuz.
Yapılışı: Un bir tepside kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Hamuru hazırladıktan sonra aynı tepsi içerisinde üzerine nemli bir bez örtülerek biraz bekletilir. Soğan ile maydanoz kıyılır, kıyma, karabiber, tuz, biber salçası ile bir karışım haline gelecek şekilde hepsi birden karıştırılır. Hazırlanan kıyma bir tabak içerisine alınarak kaldırılır. Bekletilen hamur bezeler halinde tahta üzerinde açılarak küçük kareler halinde kesilir. Kesilen kareler içerisine hazırlanan kıymadan az az alınarak konulur. Kare hamurun dört köşesi bir araya getirilerek kapatılır. Bu şekilde hazırlanan çorba unlanarak bir kenara bırakılır. Diğer taraftan tencere içerisine bir miktar su konarak ayıklanan nohutlar haşlanır. Başka bir tencereye bir miktar su konularak kaynatılır, daha sonra nohutla hazırlanan yüzük çorbası (şekillendirilmiş hamur) kaynayan suyun içinde dökülür. 20 dakika kaynatılır o kaynarken sıkılan limonlar dökülerek ateşten indirilir. Hava içerisine konan yağ eritilir. Eriyen yağa salça ilave edilir, nanesiyle birlikte çorbanın üzerine dökülür. Tabaklara konarak servis yapılır.


İÇLİ KÖFTE
Malzemeleri: 3 kilo bulgur, 1 kilo kıyma et, yarım kilo döğmelik et, yeteri kadar soğan, bir tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, 1 ,5 yemek kaşığı biber salçası, 1 ,5 su bardağı katı yağ, 2 demet maydanoz, 3 bardak un.
Yapılışı: Soğanlar doğranarak kıyılır. Salçası, yağı, tuzu, biberi ve karabiberi kıymayla birlikte ilave edilir. Kıyılan soğan ve kıyma pembemsi bir renk alana kadar kavrulur ve soğumaya bırakılır. Diğer tarafta bulgur ıslanır, döğmelik et, un ilave edilerek belli bir kıvama kadar yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır. Bezeler fincan şekline gelinceye kadar parmakla oyulur. Oyulduktan sonra soğuyan kıyma oyulan köftenin içerisine bir miktar konur ve ağzı kapatılır. Bu suretle oluşturulan köfteler kaynayan suyun içerisine atılır. 15-20 dakika sonra çıkarılarak servis yapılır.

TATAR ÇORBASI

Malzemeleri: 250 gr kıyma et, 1 baş soğan, 1 yumurta, 1 kilo un, 50 gr yağ
Yapılışı: Yumurta, tuz , su ve un"dan elde edilen hamur ıslatılmış bir peçete ile sarılarak 10 dakika bekletilir. Bilahire tahta üzerinde yufka şeklinde açılan hamur küçük kareler halinde kesilir. Diğer tarafta yağda kavrulan soğan kıyma ve tuz hamurların ortasına konarak üçgen şekline getirilip kapatılır. Kaynamakta olan et suyuna atılıp pişirilir. Bir süre soğumaya bırakılır. Bu esnada yağ eritilir. Salça ilave edilir, nane atılır. Yağ, salça ve nane karışımı üzerine dökülür. Servis esnasında çırpılmış yoğurt ilave edilerek sofraya konur.

SUSAMLI KÖFTE
Malzemeleri: 1 kilo bulgur, 250 gr susam, 2 çay bardağı sıvı yağ, 2 baş soğan, 1 kaşık salça, 1 tatlı kaşığı kimyon ve yeteri kadar tuz, 1 bağ maydanoz
Yapılışı: l kilo bulgur bir tepsi içerisine ılık sula ıslanıp üstü örtülür. 250 gr susam kavrularak dövülür. Soğanlar ince şekilde doğranarak 2 çay bardağı yağ ile kavrulur. Üzerine salça ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir. Islanmış olan bulgurun üzerine doğulmuş olan susam ilave edilir. Tavada hazırlanan yağ soğan ve salça beraberce yoğrulur. Biraz yoğrulduktan sonra ince kıyılmış maydanoz ve kimyon ilave edilerek yoğrulmaya devam edilir. Belirli bir yumuşaklığa geldikten sonra servis yapılır.
ETLİ DÖĞME PİLAVI
Malzemeleri: 200 gr nohut, 1 kilo döğmelik buğday, 200 gr kuş başı et, bir miktar tuz, bir miktar katı yağ, yeteri kadar su.
Yapılışı: Seçilen nohut bir tencere içine konur. Tencerenin yarısına kadar su doldurularak yüksek ateşte kaynatılır. Nohut tam olarak piştikten sonra üzerine tuz ile birlikte döğmelik buğday ilave edilir. İlave edilen malzemeler kaynayana kadar kuşbaşı haşlanır. Haşlanan et ayrı bir tabağa alınır. Diğer tarafta pişen döğmenin altı söndürülür. Bir tava içerisinde yağ eritilerek pilava ilave edilir. Servis tabağına konur. Servis tabağına konan pilavın üzerine kuşbaşı haşlanmış et dökülerek servis yapılır.

SARI KABAK KOMPOSTOSU

Malzemeler ve Yapılışı: Kabaklan soyup ceviz tanesi kadar doğrarız, güzelce yıkarız. Yarım kilo şekeri kabakların üzerine ekerek bir, iki saat dinlendiririz. Bilahare ocağa koyup bir iki defa kaynatırız. Kaynadıktan sonra 250 gr çekirdeksiz üzüm koyup kabaklar pişinceye kadar kaynatırız. Ocaktan indiririz sonra tabaklara servis yaparak 250 gr ceviz içini döverek baharatı ile birlikte üzerine serperiz ve servise hazır.

DOMATES REÇELİ
Malzemeleri: 4 kilo linda tipi domates, 1 kilo kireç suyu, 4 kilo şeker, 150 gr fındık veya badem ve 1 adet limon.
Yapılışı: Sert ve kırmızı 4 kilo linda tipi domatesin kabuğu ince ince soyulur, soyulduktan sonra dolma oyacağı ile oyulur gibi çekirdeği ayıklanır. Bilahare altı saat kireç suyuna bırakılır, o kireçte ıslanırken 4 kilo domates 4 kilo şeker konduktan sonra koyduğumuzun şekerin üzerine göz kararı su ilave edilir. Birkaç defa taklalandıktan sonra domatesi güzelce yıkanır. Yıkandıktan sonra badem veya fındık doldurulur. Kaynamış suyun içine atılır, o kaynatılmaya başlanır. Kaynarken 1 adet limon un suyu sıkılır, kabuğu da içerisine doğranır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servise hazır demektir.

HUMUS YEMEĞİ TARİFİ
Malzeme: Nohut, tahin, limon,sarımsak, maydanoz, sumak, kimyon, kırmızı toz biber, katı yağ.
Yapılışı: Nohut suda iyice kaynayacak soğuduktan sonra, süzek veya et makinesinde güzelce macun şeklinde olacak ayrı bir kapta tahin, limonla sarımsak dövülerek kimyonda karıştırılarak ezilmiş nohutla beraber karıştırılacak, tavada yağ eriyecek toz biber yağda yanacak servis yapılmış malzemenin üzerine yeteri miktarda dökülecek ayrı yeten üzerine kıyılmış maydanoz, sumak konarak yemeğe hazırlanmış olur ve servis hazır demektir.

ZEYTİNYAĞLI İMAM BAYILDI
Malzemeleri: 1 kilo patlıcan, 4 adet soğan, bir miktar zeytinyağı, 5 diş sarımsak, 4 domates, bir miktar et suyu ve tuz.
Yapılışı: Sapları ayırmadan patlıcanlar dörde bölünür. Yuvarlak doğranan soğanlar zeytinyağı ile sarartılır ve içine sarımsaklar doğranarak tekrar hafifçe kavrulur. Bu malzeme daha sonra zeytinyağında çevrilen patlıcanların arasına doldurulur ve tuz ile biber ilave edilir. Yağsız et suyunun kaynamasından sonra hafif ateşte pişirilir. Domatesle süslenerek servis yapılır.

DOLMALAR
Yöremizde patlıcan, domates, kabak ve dolmalık biberden dolma yapılır.
Malzemeler: Hangi sebzeden dolma yapılacaksa 1 kilo alınır. Buna iç olarak 200 gr pirinç, 4 adet domates,1 bağ maydanoz, 250 gr kıyma, 5 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı tel nane, yeteri kadar baharat ve tuz atılarak karışım sağlanır. Bu karışımdan patlıcan dolduruyorsak içi oyulan patlıcanın içine, biber dolduruyorsak içi oyulan biberin içerisine hazırlanan iç doldurulur. Bilahare tencere içine uygun şekilde dizilir. Su ilave edilir, pişinceye kadar kaynatılır, indirilir. 15-20 dakika dinlendirilir servis yapılır.

SARMALAR

Yöremizde asma yaprağından ve lahanadan sarma yapılır.
Malzemeleri: Dolmalarda hazırlanan iç karışım sarmalar içinde hazırlanır. Kıyma yerine zeytinyağı konulması halinde, zeytinyağlı ifadesi kullanılır.

UN HELVASI
Malzemeleri: 1 kilo un, üç bardak su, 100 gr çay şekeri, 200 gr susam.
Yapılışı: 1 kilo unu bir tencerede kızarıncaya kadar kavurup, unu bir tencereye boşaltıp soğumaya bırakılır. Bilahare pekmez suyu karıştırıp kavrulmuş olan unun üzerine dökerek yoğrulur bir süre sonra susam da üzerine dökülüp yoğrulma işine devam edilir. Susam ve un birbirine iyice karışınca çiğköfte gibi sıkılır. Servis yapılır.

PALIZA, BANDIRMA VE MUSKA
Palıza: İyice olgunlaşmış üzüm toplanır. Bir torba içerisinde suyu sıkılarak çıkarır. Bu su kazan içerisine dökülerek bir miktar beyaz toprak ilave edilir. Bu üzüm suyu durulunca başka bir kazana alınır. Normal bir ateşte pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra indirilip biraz bekletilir. İçerisine yeteri kadar nişasta ve şeker ilave edilir. Bu karışım yaklaşık iki saat kaynatılır. Üzüm suyunun bu şekilde hazırlanışına palıza, önceden hazırlanmış ipteki ceviz veya fındık "in kaynatılan palızanın içerisine batırılıp çıkarıldıktan sonra bir yere asılarak bir hafta kurutulmuş haline bandırma, palızanın temiz bir bez üzerine yufka ekmek kalınlığında serilmişine bu şekilde kurutulmuş halinin küçük kareler şeklinde kesilerek içine ceviz içi veya fındık içi konularak üçgen şeklinde durulup piyasaya verilmiş haline muska denir.

MALHUTA

Seçilmiş çekik mercimek kaynar su içine atılır tuz ilave edilir. Mercimek tam pişinceye kadar kaynatılır. Pişerken ara sıra köpüğü alınır. Ayrı bir tavada yağ çintilmiş soğan ile kavrulur. Salça ilave edilir. Soğan pembeleştikten sonra haşlanmış (pişirilmiş) kırık mercimek üzerine dökülüp karıştırılır. Bu şekilde hazırlanan yemek türüne mahluta denir.

BABUKANNUŞ (Patlıcan gömmesi):

Çekirdeklenmiş olan iri patlıcanlar fırına yahut ta köze gömülür. Tam piştikten sonra patlıcanların kabuklan soyularak sapları kopartılıp havanda iyice dövülür. Bir miktar domates ve sarımsak da dövülüp tuz sirke ekşi konduktan sonra karıştırılıp üzerine maydanoz konularak servis yapılır.

KAYNAK: HALK EĞİTİM MERKEZİ - TARSUS

Tarsusun Turistik Yerleri

Kleopatra Kapısı (Deniz Kapısı)
Tarsuslu yerli halkın "Kancık Kapı" olarak adlandırdığı Kleopatra Kapısı ayakta kalan tek antik kent kapısıdır. Bizans döneminde inşa edilen kent surlarının Dağ kapısı,Adana kapısı ve Deniz kapısı bulunuyordu.EvliyaÇelebi,seyahatnamesinde Tarsus'u anlatırken, bu kapı için "iskele Kapısı" diye yazmıştır.Yapımında kesme taşlar ve horasan harcı kullanılmış, kemeri at nalı şeklinde ve yerden yüksekliği 6.17 m,derinliği ise 6.18 m'dir. İç içe iki surdan oluşan kentte, savaş anında kapılar kapanmaktaydı. Kleopatra kapısı da bu surların kapılarından birisidir.

Cleopatra Gate
Cleopatra Gate, which is at the west part of the Tarsus and on Mersin road, is the only antic city gate, which stands still today. It is mentioned that Egypt's famous Queen Cleopatra had come via ships to meet with Roman General, Antonius on 41 B. C., and welcome with ceremonies at Gözlükule Tumulus, and they had entered to city from the sea gate of that day. Ramparts, which has three gates, composed of Bağ, Sea and Adana, surrounding city from its three sides had been constructed instead of this gate which had collapsed during following years.

St. Paulus Kuyusu

St.Paulus MS 3 yılında Tarsus'ta doğmuş ve babasının mesleği olan çadır bezi dokumacılığı yapmıştır. Musevi Roma vatandaşı olan Aziz, ilk öğrenimini Tarsus'ta,yüksek öğrenimini Kudüs'te tamamlamış, daha sonra İsa'nın Havarisi olmuştur.Tarsus'ta S.Paulus'un doğduğu ve yaşadığı ev olarak bilinen yapı kalıntısının ortasında bulunan kuyunun suyu, halk arasında şifalı olarak bilinir. Bazı Hıristiyanlar, Hacı olmak için Kudüs'e gitmeden önce Tarsus'a uğrayarak StPaulus'un kuyusundan şifalı ve kutsal suyu içerler. Bu nedenle StPaulus kuyusu, Hıristiyanlarca önemli bir ziyaret merkezidir.

St. Paul Church

It is thought that structure devoted to St. Paul and in Ulu Mosque District at south of the city, is constructed during 11th and 12th centuries A. D. Although it had begun to be protected on 1993, and tried to open as a Monument Museum, church internal and external place restoration works are continuing gradually. There is bell tower at north east edge of the church. At the center of the ceiling, there are frisks of Jesus Christ, Yohannes, Mattios, Marcos and Lucas. A panorama and angle descriptions are present at both sides of the glass, in the center naphtha. There is a wooden suspended layer, supported by first two columns on the west internal place and entrance. Panorama pictures can be seen on the banisters of this central layer. On 1992 and 1993, Vatican had organized "St. Paul Symposium and Ceremony" in St. Paul Church. Christians, are visiting St. Paul Monument Museum regularly with the aim of hadj.

Altından Geçme (Roma Hamamı)
Kentin merkezinde anıtsal antik bir yapı kalıntısı olarak göze çarpar.Tuğladan örülü, altından motorlu araçların da geçebileceği büyük kemer ve hamam duvarlarının bir kısmı, 19.yüzyıla ait konutların içinde kalmıştır.Bu kalıntılar, Roma döneminde kente teraziler ve kemerlerle su getirilmesinden sonra inşa edilen hamam kalıntısına aittir.

Şahmeran Hamam (Old Hamam)
Old hamam, which is adjacent to Vakıf Commercial Building, is constructed by Ramazanoğulları on a pedestal remaining from Romans. It has the characteristics of a Turkish Hamam according to its plan shape and sizes. Structure with 4 eyvans, entered into service with restoring today, is composed of heat and private cabinet parts. It is rumored that legendary Şahmeran is killed within this hamam. For this reason, Old Hamam is also known as "Şahmeran Hamam".

Eski Hamam
Yeni Vakıf İşhanının yanında, Roma döneminden kalma bir hamamdır.Altından Geçmenin uzantısı, Eski Hamamın olduğu yere kadar uzanır.Kapının yanındaki kitabede H. 1290, M. 1873 yılında onarım gördüğü yazılıdır.Efsanevi Yılanlar Padişahı Şahmeran'ın burada kesildiğine ve kanının bu hamamın duvarlarına sıçradığına inanıldığından "Şahmeran Hamamı" da denilmektedir

İNS, HAMAMS nad BAZAARS

Altından Geçme (Roman Hamam)
This structure which reflects the greatness of Roman Empire Age in Tarsus, but very damaged till today is a Roman Hamam ruin.

Roma Yolu
Roma yolu, Tarsus'a 15 km uzaklıkta Sağlıklı köyünün yukarı kısmında bulunmaktadır. Roma yolu yüksek bir yerde olup, buradan Tarsus ve civarı sahile kadar görülebilmektedir. Yolun genişliği 2.94 ile 3.00 metre arasında değişmektedir. Sağlam kalan yerlerin uzunluğu 3 km kadardır.

Roman Road
Roman Road, is at the upper part of Sağlıklı Village, which is 15 km. away from Tarsus. Width of Roman Road varies between 2.94 and 3.00 meters here. This historical silk road's undamaged parts length is about 3 km.

Eski Cami St.Paulus Kilisesi
Çarşıbaşındaki kilisenin 1102 yılında St.Paulus Katedrali olarak yapıldığı söylenmektedir. Roma sitilinde kalın ve yüksek duvarları, iç kısmı geniş, dışa bakan tarafı dar, derin pencereleri ve kalın sütunları ile dikkat çekicidir. 1415 yılında Ramazanoğlu Ahmet Bey tarafından onarılarak camiye çevrilmiştir.

Donuktaş (Roman Temple)
Donuktaş, which is in the Tekke District, at the east of Tarsus, is the oldest temple which reached today.Although there is no information about god, to which this temple is constructed, structure is described as monument of Asur King, Sardanapal by one of the Medieval wanderers, V. Longlois

Kubat Paşa Medresesi
1557 yılında Kubat Paşa tarafından kesme taştan yaptırılmıştır. Batısında, dışa taşkın bir giriş portali vardır.Girişteki eyvanın karşısında dört basamakla çıkılan asıl eyvan yer alır. Bunun üstü pandantifler aracılığıyla ana duvara oturan kagir ile örtülüdür. Bu eyvanın güneyinde mihrap bulunmaktadır. Asıl eyvan ile geniş eyvanın yanlarındaki odalar manastır tonozuyla örtülüdür. Avlunun kuzey ve güneyinde öğrenci odaları yer alır. Kubat Paşa Medresesi, bugün Tarsus Müzesi olarak kullanılır.

Kubad Paşa Theology School
It is known that Tarsus is not only an agricultural and commercial center, but also one of the most important cultural and education centers. Theology school, which is constructed by Ramazanoğlu Ruler, Kubad Paşa on 1550s, is the only educational institute, which could reach today from ancient times. This structure, which had the traditional Seljukan architecture, is constructed of smooth cut rock.

Beyaz Çarşı (Kırk Kaşık)
U
lu Cami'nin batısında bulunan 1579 yılında Ramazanoğlu İbrahim Bey tarafından Ulu Cami ile birlikte yaptırılmıştır. Ulu Cami'nin doğusunda yer almaktadır, imarethane olarak uzun yıllar kullanılmıştır. 1954 yılında restore edilerek çarşı haline getirilmiştir.Yapı, batı girişinin iki yanında yer alan iki kubbe ve tonozla örtülü dükkânların duvarlarına binen mermerlerin taşıdığı beş kubbe ile örtülüdür. Orta kubbesinde aydınlık feneri bulunmaktadır. Kubbeyi taşıyan kemerler sivri, giriş kapılarının kemerleri ise yayvandır. Dükkanların ikisi yayvan kemerlerle orta mekana açılır. Friz süsü olarak kullanılan motifler, yerli halk tarafından sapsız kaşıklara benzetildiğinden Beyaz Çarşı'ya "Kırk Kaşık" da denilmektedir.

Kırk Kaşık Bedesten (White Bazaar)
It is a structuıre which is dated with same periods of mosque, at west of Ulu Mosque. It is the only sample which continues its functions in Tarsus, at junction point of roads and has active commercial life for all periods. Shops are lined at both sides of the corridor covered with very wide and domes within the rectangular planned bedesten.

Eshabı Kehf (Yedi Uyurlar) Mağarası
Tarsus'un 12 km kuzeyinde bulunan Eshabı Kehf mağarası, Hıristiyan ve Müslümanlarca kutsal bir ziyaret yeri olarak kabul edilir. Mağara dört köşe olarak kayadan oyulmuştur ve 1520 basamakla girilir. O Mağaranın üstünde 1873 yılında
Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan camiye sonradan üç şerefeli bir de minare eklenmiştir. Eshabı Kehf diye adlandırılan ve kutsal kişiler olarak bilinen, Hıristiyanlarca 7, Müslümanlarca 8 evliya olarak kabul edilen Yelmiha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Debernuş ve Kefeştetayuş adındaki yedi genç ve köpekleri Kıtmir'e ait söylencenin çeşitli versiyonları v vardır. Bazı değişikliklerle birlikte bunların hepsinde anlatılan ortak söylence şöyledir. St. Paulus'un Hıristiyanlık kurallarını yaydığı tarihlerden uzun bir süre sonra, Arap kaynaklarında Takyanus olarak geçen (Diocletianus?) Roma imparatoru Tarsus'a gelmiş ve çok tanrılı dönemde tek tanrıya inandıkları için bu gençleri huzuruna çağırarak, onlara Roma dinine bağlı kalmalarını, aksi taktirde kendilerini öldürteceğini söylemiştir. Tek tanrıya inançlarından vazgeçmek istemeyen bu gençler,imparator tarafından verilen bir kaç günlük zamandan yararlanarak Tarsus yakınlarındaki bu mağaraya sığınmışlar ve orada mucizevi bir şekilde 300 yıl süren bir uykuya yatmışlardır, içlerinden ilk uyanan Yemliha, yiyecek almak için kente gittiğinde, elindeki paranın çok eski ve anlattıklarının akla uygun olmadığı anlaşılınca, onunla beraber mağaraya giderler. Ancak mağarada yedi yavru kuşun tünediği bir yuvadan başka bir şey göremezler. Bu nedenle bu mağara Yedi Uyurlar Mağarası olarak da anılır. Bu sonuç Islami versiyonda ise şöyledir.Mağaraya gelenler, içerde altı kişinin namaz kıldığını görürler.Yemliha dışarıdakileri bırakıp mağaraya girer ve ondan sonra yedisi de görünmez olurlar. A.Akagündüz, Y.Baş, R.Tekin, O.Kaşıkç'nın hazırladıkları bir akademik çalışmaya göre; yazarlar, bu söylenceyi Kuran'ın Kehf suresinin 926 ayetlerinin açıklamasıyla ele almışlardır. Ayrıca 34'ü Türk İslam, 2'si batılı olmak üzere 36 kaynağın sonuçlarına göre yayınladıkları kitapta, bu söylencenin yeri, Tarsus'takiEshabı Kehf olarak gösterilmektedir. T.A.Çağlar, bu konuya farklı bir bakış açısı ile yaklaşarak, olayın geçtiği söylenen yerdeki konik dağ yapısını bir dağ kültü, isimlerin ise "nuş ve yüş" şeklinde ekler almasının, Islami veya antik olmaktan çok Labarnaş veya Hattuşaş gibi Hitit, Luwi veya Que kökenli olabileceğini öne sürmektedir. Bu durumda yeri ve kime ait olduğu tartışmalı olan bu söylenceye dikkat edilmesi gereken farklı bir versiyon daha ortaya çıkmaktadır.

Eshab-ı Kehf Cavern
It is 12 km. north of Tarsus, near to Ulaş Village. This cavern, which gives its name to section of the Koran, is esteemed as holy by Moslems and Christians. Story of Eshab-ı Kehf Cavern is very impressive; during polytheist age, seven juveniles (Yemliha, Mekseline, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Debrenuş and Kefeştetayuş), who had escaped from torments as they believe to monotheism, had hidden in this cavern together with their dogs. Miraculously rock is cut and these faithful persons had slept for 300 years, and had seen that everything is different when they had waken up. One of them had gone to the city for buying food and seized. When arrested person come to cavern with him, he did not see anything rather than a nest on which seven young birds had been perched. For this reason, here is also known as "Seven Sleepers Cavern". Mosque, constructed by Sultan Abdüllaziz on the caverns, had been added a minaret with three balconies.

Şahmeran Söylencesi
Bugün kentin merkezinde heykeli bulunan şahmeran, yılan gövdeli, erkek başlı bir yaratık olarak bilinir. Efsaneye göre, Misis'te oturan ve yılanların kralı olarak kabul edilen Şahmeran, o zamanki Tarsus Kral'ın kızına aşık olmuş. Güzel Prenses, Eski Hamam da yıkanırken Şahmeran hamamın üstüne çıkıp kubbe deliğinden gizlice onun yıkanışını seyredermiş, bir defasında yine seyrederken hamamın içine düşmüş ve o zaman Prensesin koruyucuları Şahmeran'ın başını keserek onu öldürmüşler. Bugün hamamın iç duvarlarındaki kırmızı lekelerin, Şahmeran'ın vücudundan fışkıran kanlar olduğuna inanılmaktadır. Yine bir efsaneye göre, bu olaydan yılanların o haberi

Şahmeran Hamam (Old Hamam)
Old hamam, which is adjacent to Vakıf Commercial Building, is constructed by Ramazanoğulları on a pedestal remaining from Romans. It has the characteristics of a Turkish Hamam according to its plan shape and sizes. Structure with 4 eyvans, entered into service with restoring today, is composed of heat and private cabinet parts. It is rumored that legendary Şahmeran is killed within this hamam. For this reason, Old Hamam is also known as "Şahmeran Hamam".

Tarsus Kalesi
Tarihçe bölümünde anlatıldığı gibi Orta Çağ Arap yazarları ve Evliya Çelebi'nin anlattıkları 5 kapılı, iç ve dış surları olan kale, 1832 yılında Tarsus'u işgal eden Mısırlı İbrahim Paşa'nın burada inşa ettirdiği bazı yapılar için, taşları sökülerek devşirilmiş, daha sonra da devam eden bu türlü devşirmeler sonucunda kale adeta yok edilmiştir.

Gülek Strait and Castle
Gülek Strait, which is 62 km. away from Tarsus, is also known as Kilikya Gate during ancient times. İbrahim Paşa, who was voyaging to Anatolia on 1833, had widened the very narrow strait for passing his gunneries. You can reach to the castle with an approximately 3 - 4 km. distance on forest road from Gülek Borough. This is an appropriate place for trekking.

Tarsus Şelalesi
Kentin 3 km kuzeyinde bulunan Tarsus Çayı üzerindedir. Çay buradan 3 ila 5 m'lik yüksekliklerden dökülerek şelaleyi oluşturur. Romalılar döneminde çay kentin ortasından geçmekte, şelalenin bulunduğu alan ise nekropol (mezarlık) olarak kullanılmaktaydı.

Waterfall and Roman Graves
It is known that there is underground graves remaining from Romans at the place where waterfall is present. Today's waterfall is formed with falling of river over 3 - 5 meters high graves as a result of changing the place of bed of Tarsus River. From time to time, graves can be seen due to the changes on the water levels. Waterfall and environment is one of the most attractive places for natives of Tarsus, especially during hot summer days. During spring months, pool and waterfall composes a marvelous view with the sun set with its increasing flow during spring months.Its most important characteristic is rapid reach of feeding sources to waterfall. This condition is maintaining to remain water always cool. It is serving to foreign and native all persons with its tea gardens and restaurants

Tarsuslu Firdevs Destek Bekliyor....


TARSUSLU Firdevs Çimen, TRT’nin düzenlediği ve her Cumartesi (31 Ocak 2009-günü hariç) günü yayınlanan ‘SEN TÜRKÜLERİNİ SÖYLE’ programında yarışıyor.

Genç sanatçı Tarsus doğumlu ve müzik hayatına Tarsus Türk Halk Müziği Derneği’nde başladı.

Yerel birçok konsere katılan ve halen Niğde Üniversitesi Müzik Öğretmenliği 2. sınıfında eğitim hayatına da devam eden ve 106 yarışma numaralı Firdevs, geçen ay Nevşehir'de yapılan Türkü yarışmasına Tarsus THM adına katılmış ve Türkiye ikinciliği elde etmişti.

İstanbul Tarsuslular Derneği’nin de desteklediği ve geçen hafta çok başarılı bir performans gösteren 106 FİRDEVS, tüm hemşehrilerinden destek bekliyor…

Desteklemek isteyen Tarsuslular ( TURKU 106A yazıp 3969 )’a SMS gönderebilirler

TARSUS’UN NÜFUSU 303 BİN 661 KİŞİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2008 Nüfus Sayımı Sonuçları''na göre Tarsus’un nüfusu 34 ilin merkez nüfusundan daha büyük çıktı.

Tarsus Kaymakamı Dr.Mehmet Gödekmerdan,Tarsus’un toplam nüfusunun 303 bin 661 kişi olduğunu bildirdi.

Gödekmerdan,yaptığı açıklamada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2008 Nüfus Sayımı Sonuçları''na göre Tarsus’un merkez nüfusunun 228 bin 471,belde ve köy nüfusu toplamının 75 bin 190 olduğunu belirtti.

Öte yandan Tarsus merkez nüfusu Amasya, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Siirt, Sinop, Tunceli, Uşak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Düzce’den merkez nüfusu açısından,Kırıkkale’den ise toplam nüfusu açısından büyük olduğu anlaşıldı.

Bilindiği üzere Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2007 Nüfus Sayımı Sonuçları''na göre Tarsus’un toplam nüfusu 318 bin 553 kişiydi.

Ancak Huzurkent,Bağcılar,Bağlarbaşı,İhsaniye köylerinin Mersin’e bağlanmasıyla nüfus 303 bin 661’e düştü.

Türkiye nüfusu 2008 yılı sonu itibariyle 71 milyon 517 bin 100 kişiye ulaştı.

tarsus

tarsus
Tarsuslu ne arasa, Tarsusta ne varsa